Intrebari frecvente

Care sunt efectele folosirii pe timp indelungat a telefonului mobil?
De-a lungul timpului, inca de la inceputul transmisiilor radio din anii 1930, au fost efectuate numeroase studii de specialitate in acest domeniu. Opinia generala a comunitatii stiintifice este ca nu exista dovezi substantiale care sa demonstreze ca functionarea telefoniei mobile are efecte nocive asupra sanatatii, in conditiile in care se respecta parametrii stabiliti prin reglementarile nationale si internationale.

Sunt in siguranta daca locuiesc in apropierea unei antene GSM/UMTS?
Proiectarea si exploatarea retelei GSM este realizata astfel incat expunerea populatiei sa nu depaseasca nivelurile stabilite prin reglementarile europene si nationale. Pentru a asigura un nivel ridicat de siguranţă a populatiei, la nivel international au fost concepute standarde de limitare a expunerii la campurile electromagnetice, care stabilesc si marje de siguranta considerabile. Pentru expunerea populatiei, ICNIRP a stabilit ca nivelul de expunere acceptat sa fie de 50 de ori mai mic decat nivelul la care s-a stabilit ca ar putea exista efecte asupra sanatatii. Aceste limite sunt valabile şi în România.

Locuiesc intr-un bloc la ultimul etaj. Cum imi afecteaza sanatatea o antena GSM/UMTS instalata pe terasa unui bloc situat vis a vis?
Semnalul antenelor este emis pe orizontala, fiind puternic atenuat pe masura ce distanta fata de aceasta creste. Zona in care antena emite cu putere maxima este delimitata si semnalizata, fiind interzis accesul tuturor persoanelor neautorizate. De la o distanta de 6 metri fata de o antena suntem in zona de securitate, indiferent de puterea si tipul antenelor (GSM sau UMTS). Astfel, nivelul campului electromagnetic in cazul locuintele aflate in imediata vecinatate este cu mult sub nivelul maxim prevazut in legislatia nationala, neexistand nici un risc asupra sanatatii asociat functionarii acestuia.

Cine poate efectua masuratori ale campurilor electromagnetice emise de antene GSM/UMTS?
Orice laborator acreditat de catre RENAR pentru această activitate de masurare a campurilor electromagetice poate efectua măsurători de expunere. ANRCTI (Autoritatea Nationala de Reglementare a Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor) face de asemenea astfel de măsurători, exclusiv în locuri de interes public. Institutul Naţional de Studii şi Cercetări pentru Comunicaţii (INSCC) şi alte laboratoare acreditate fac astfel de măsurători la solicitarea persoanelor fizice sau juridice. Ulterior, Institutul de Sanatate Publica evaluează buletinele de măsurători.

De ce se monteaza antene in zone rezidentiale sau langa scoli?
Deoarece atat telefonul mobil cat si antena functioneaza la un nivel de putere scazut, antena trebuie sa fie aproape de zonele unde oamenii doresc sa foloseasca telefonul mobil – acasa , la serviciu, in timp ce calatoresc. Nu exista niciun argument stiintific pentru excluderea in mod arbitrar a acestor zone. Cu cat antena este situata la o distanta mai mare, cu atat puterea la care va emite va fi mai mare. În plus, o zonă fără antene nu înseamnă o zonă fără unde electromagnetice. Din contră, aceasta poate fi o zonă acoperită cu câmpuri electromagnetice mai puternice transmise de antenele aflate la distanţe mai mari – iar telefoanele mobile vor căuta să compenseze distanta mare fată de antena mărindu-si puterea de emisie, în limita celor 2 Wati pe care îi are un asemenea aparat. Însă, chiar şi atunci când o antenă sau un telefon mobil comunică la putere maximă, această putere este în
conformitate cu standardele naţionale şi internaţionale respectate de toţi operatorii de telefonie mobilă.

Este afectata sanatatea copiilor care folosesc telefoanele mobile?
Conform raportului SCENIHR 2006 (Comitet stiintific din cadrul Directoratului pentru Sanatate si Protectia Consumatorului al Comisiei Europene), nu sunt in prezent rezultate stiintifice concludente in acest sens. Daca sunteti ingrijorati, puteti limita convorbirile copiilor sau puteti folosi un dispozitiv “hands-free”, pastrand astfel telefonul la distanta fata de corp.