Glosar de termeni

EMF
(electromagnetic field – camp electromagnetic) Termenul de camp electromagnetic include campurile statice, campurile de frecventa foarte joasa si campurile de radiofrecventa, inclusiv microundele, acoperind domeniul de frecvente de la 0 Hz la 300 GHz. Campurile (undele) electromagnetice sunt emise de aparate si echipamente electrice si electronice precum antene radio, TV si de telefonie mobila); sunt folosite si pentru a transmite si receptiona semnalele dintre telefoanele mobile si antene.

GSM
(Global System for Mobile Communication)
Standard international pentru tehnologia comunicatiilor mobile si digitale.

ICNIRP
(Comisia Internationala pentru Protectia impotriva Radiatiilor Neionizante)
Organism stiintific independent, care a emis un set de recomandari in ceea ce priveste expunerea populatiei la campuri electromagnetice; aceste recomandari exista si in legislatia din Romania.

SCENIHR
(Comitetul stiintific pentru riscurile emergente si nou identificate asupra sanatatii)
Comitetul face parte din Directoratul pentru Sanatate si Protectia Consumatorului din cadrul Comisiei Europene; ofera puncte de vedere si evaluari complexe, multidisciplinare pentru riscurile nou identificate asupra sanatatii.

Radiatie ionizanta
Parte a spectrului electromagnetic care include raze X, raze gamma, etc. – suficient de puternice pentru a afecta structura celulelor. A nu se confunda cu undele electromagnetice din telefonia mobila.

Radiatie neionizanta
Radiatiile neionizante sunt unde electromagnetice care nu au energie suficienta sa modifice materia vie. Sunt utilizate in echipamente precum antene de telefonie mobila, radiouri, cuptoare cu microunde, lampi cu infrarosii sau ultraviolete, etc.

Statie de baza („antena GSM”)
Structura formata din transmitatoare si receptoare care permite telefonului mobil sa comunice.

SAR (rata de absorbtie specifica)
Reprezinta o unitate de masura a cantitatii de energie a undelor radio absorbita de corp in timpul utilizarii unui dispozitiv de tipul telefoanelor mobile; Recomandarea Consiliului Europei 1999/519/EC pentru siguranta expunerii a adoptat valoarea SAR maxima de 2W/kg (cap si trunchi) si 0.08 Wati/kilogram (corp).

OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii)
Autoritate din cadrul Natiunilor Unite care coordoneaza activitatile internationale in domeniul sanatatii si ofera suport guvernelor pentru imbunatatirea practicilor din domeniu.

2G (Second Generation)
Servicii de telefonie mobila care includ voce si text.

3G (Third Generation) sau UMTS (Universal Mobile Telecommunications System)
Tehnologie mobila mult mai eficienta, cu viteze mai mari si calitate mai buna; include mai multe servicii: trimiterea de mesaje video, rularea de jocuri 3D, acces internet la viteze mai mari.

Celula
Arie determinata pe care o anumita antena GSM transmite semnal.